Storytelling als onkruid

door / zaterdag, 17 augustus 2013 / Gepubliceerd inLees
leer presenteren inspiratie

Het is een zwoele, zomerse dag dat ik in een klein stadspark zit te wachten. Volop zoet geurende bloemen en  zoemende insecten. Heel idyllisch, maar het wachten duurt langer dan me lief is. Ik besluit met mijn i-phone de bloeiende  bloemen te fotograferen. Mooie plaatjes, maar ik heb er al zo veel van. Uit balorigheid begin ik de steentjes van het pad vast te leggen. Het zijn saaie foto’s.

Structuur in presentatieHeldere structuur
Later zie ik ook mos op de stenen en verderop groeit er zelfs onkruid tussen. De foto’s worden steeds spannender. En ….. ik merk dat ik de kiekjes als een presentatie aan het analyseren ben.
De duidelijke structuur van het pad, het patroon van de stenen, heb je ook in de opbouw van een presentatie. De opening, het middenstuk en de afsluiting vormen het grotere kader. Zoals in een pad de stenen door het patroon en het zand bijeen worden gehouden, zo ook is in een presentatie samenhang nodig. Maar….. het beeld blijft saai. Ik zie al diapresentaties voor me met vele bulletpoints of een speech bestaande uit alleen een chronologische volgorde of opsomming van feiten.

Inkleuren
In de loop van de tijd  ontstaat op stenen mos en tussen stenen onkruid. Zo krijgt elk pad zijn eigen kleur en nuance. En dat is ook de bedoeling met je presentatie. Jouw inzicht en ervaringen met het onderwerp kleuren je presentatie. Door je te verplaatsen in je publiek, geef je elke presentatie een passend accent met je woordkeus en emoties, dus een andere ‘kleur’. Het houden van een standaardpresentatie bestaat in mijn optiek dan ook niet. Elke presentatie kent zijn eigen pad met ander mos en ander onkruid. Dit maakt je presentatie boeiend. Je gehoor blijft luisteren en onthoudt jouw verhaal  en vertelt het zelfs door.

Weerstand
Als ik in mijn presentatietrainingen over storytelling begin, proef ik eerst weerstand. Het is een stap te ver om een verhaal het hart van de presentatie te laten zijn. Daarom kies ik voor een middenweg waarin storytelling een aanvulling is. Dat maakt dat mensen enthousiast worden.
De stenen van het pad vormen de informatieve structuur van de presentatie. Die structuur biedt houvast voor de spreker zoals hij het altijd gewend was. Nieuw is dat  de spreker dit gaat aanvullen. Enerzijds met mos: de persoonlijke ‘touch’. En anderzijds met onkruid: herkenbare voorbeelden, metaforen en illustratieve ervaringen die passen bij de doelgroep. De eerste stap naar storytelling is gezet.

Presenteren en storytellingOverwoekeren
“Dus als ik maar steeds verhalen vertel en leuke voorbeelden noem dan luistert mijn publiek” wordt soms met enig cynisme opgemerkt. Die kant van entertainment, waarbij er niets van het pad overblijft, lijkt het inderdaad bij sommige sprekers op te gaan. Verzanding in onnodige details of  nieuwe zijpaden naar steeds andere verhalen. Dan krijg je te maken met een overkill aan storytelling, waar verhalen de boodschap van je presentatie gaan overwoekeren. Je publiek raakt ieder aanknopingspunt kwijt en onthoudt noch de hoofdpunten, noch de verhalen.

Onkruid
Belangrijk is het doel waarvoor je verhalen inzet goed voor ogen te houden, zodat de kernboodschap helder overeind blijft. Voor de een vormt storytelling de hoofdstructuur en voor de ander is storytelling een aanvulling. De een neemt het verhaal van het stenen pad met zijn mos en onkruid als totaalbeeld om zaken duidelijk te maken. De ander heeft de losse stenen van het pad als structuur nodig om het daarna te gaan inkleuren met mos en onkruid, de verhalen. In mijn presentatietrainingen kies ik voor dit laatste, storytelling als onkruid.

Onthouden
Mijn foto’s in dat stadspark werden steeds boeiender en het grappige was dat ik niet meer op de tijd lette. Als je me vraagt hoe lang ik uiteindelijk heb gewacht, weet ik het niet. Wat ik wel zal onthouden, is dit intieme stadspark met haar mogelijkheden. Het verhaal lag voor het oprapen.

rosita schrijft presentatie coachConclusie:
Storytelling kun je op meerdere manieren inzetten bij het presenteren.

 

Volg mij

Rosita Setz

Presentatietrainer at Rosita Setz
Sinds 1996 geeft Rosita trainingen in presentatievaardigheden in zowel de profit- als non-profit sector. Als specialist adviseert zij jou, zowel inhoudelijk als met de manier waarop je presenteert. Haar ambitie is professionals op een hoog presentatieniveau te brengen.
Volg mij

Latest posts by Rosita Setz (see all)

Geef een reactie

TOP