Stil in spreken

door / vrijdag, 24 januari 2014 / Gepubliceerd inLees
leer presenteren inspiratie

Kun je je nog herinneren hoe jij je voelde toen je je eerste spreekbeurt gaf? Had je alles zo veel mogelijk uit je hoofd geleerd? Praatte je zo snel mogelijk om maar niet stil te vallen? Was de tijd om voor je het wist?

Stil zijnNog steeds is voor veel sprekers niets zo eng en onwennig als het laten vallen van een stilte. Ze staan nog niet voor het publiek of lanceren meteen hun eerste zinnen. Een vraag is nog niet gesteld of zij hebben hun antwoord al klaar. Ze lijken het tot kunst te verheffen zonder pauzes de eindstreep te halen.
Door niet stil te zijn, mis je als spreker belangrijke momenten.

Stilte bij de start
De stilte voordat je start met spreken geeft je de tijd om je voor te bereiden op je presentatie. Je neemt een moment om te wennen aan de zaal en je gedachten te ordenen. Dit geeft je ook de gelegenheid om stevig te gaan staan, je adem omlaag te brengen en met het publiek contact te maken. Pas als je rust in jezelf voelt en je merkt dat de luisteraars hun aandacht op jou richten, ga je van start.

Stilte tijdens het spreken
Ook tijdens je presentatie is het belangrijk om stiltes te laten vallen. Stiltes hebben drie voordelen:

  • Voor de spreker. Door een kleine adempauze geef je jezelf de tijd om je adem onder controle te houden of te krijgen. Je kunt er daardoor voor zorgen dat je niet te snel gaat praten en het publiek je zo echt bij kan houden. In dit korte rustmoment overzie je je publiek en zet je de tekst weer op een rijtje.
  • Voor de luisteraar. Door de luisteraar rust te gunnen, kan hij je verhaal beter bevatten en je woorden op waarde ‘proeven’. Dus als je een stilte laat vallen nadat je je punt hebt gemaakt, zal de betekenis van je boodschap beter doordringen. Het verhaal kan naklinken en bezinken.
  • Voor het verhaal.  Je verhaal wint aan kracht, doordat stilte zorgt voor aandacht, spanning en impact. Je publiek luistert geboeid.

Stilte met oogcontact
Je zet met stiltes je woorden en indirect ook jezelf in de spotlights. Dat betekent dat je juist tijdens de stiltes contact met je publiek moet maken. Je kunt dus beter niet stil zijn met gebogen hoofd of met de ogen gericht naar het plafond. Want dan verliest het publiek je. Zij denken dat je op zoek bent naar woorden of de draad kwijt. Juist het laten vallen van een stilte vraagt om timing. Daar is lef voor nodig. En je doet tijdens een stilte niet ‘niets’. Welbeschouwd ben je nog meer aanwezig! Zonder woorden maak je (oog)contact met je publiek en houdt hun aandacht vast.

rosita schrijft presentatie coachConclusie:
Benut stiltes en je presentatie heeft meer impact.

Volg mij

Rosita Setz

Presentatietrainer at Rosita Setz
Sinds 1996 geeft Rosita trainingen in presentatievaardigheden in zowel de profit- als non-profit sector. Als specialist adviseert zij jou, zowel inhoudelijk als met de manier waarop je presenteert. Haar ambitie is professionals op een hoog presentatieniveau te brengen.
Volg mij

Latest posts by Rosita Setz (see all)

Geef een reactie

TOP