Presenteren is als muziek

door / maandag, 19 januari 2015 / Gepubliceerd inLees
leer presenteren inspiratie

Al jaren bewaar ik een artikel waarin acteur Gijs Scholten van Aschat belangrijke aanwijzingen geeft voor het (voor)lezen van een tekst. Ze spelen vanzelfsprekend ook bij presenteren een belangrijke rol. Laat je woorden als muziek klinken.

sprekenDaarom dit blog met Aschat’s aanwijzingen als uitgangspunt.

1.         Drink van te voren geen koffie
Koffie veroorzaakt een droge mond. Vooral van koffie met melk en suiker ga je smakken. Houd het bij water.

2.         Zit of sta actief
Zit of sta rechtop. In beide situaties betekent dat: het hoofd recht, ontspannen schouders en handen. Zet de voeten stevig op de grond. Deze houding zorgt er voor dat je je adem en stem ontspannen kunt gebruiken.

3.         Adem is alles
Als het goed is, gaat de adem vanzelf. Adem is het voertuig van emotie, de ziel van een persoon, adem brengt je tot leven. Mensen die niet vanuit hun buik ademen, communiceren niet. Wanneer sprekers door ontspanning een lage adem ervaren, weten ze ook te genieten van dat moment en kunnen zij zich ook daadwerkelijk betrokken voelen bij hun publiek.

4.         Houd je stem zo laag mogelijk
Een lage stem is een ontspannen stem en klinkt aangenaam. Een lage stem wordt als meer overtuigend ervaren dan een hoge stem.

5.         Ontspan
Door spanning ga je hoog en snel ademen, waardoor je tijdens het spreken adem te kort komt of te veel druk op de stem ontstaat. Dat hoor je. Neem de rust, articuleer duidelijk en bouw voldoende spreekpauzes in.

6.         Stilte is spanning
Stiltes zijn belangrijk. Het effect van stiltes zijn dat het woord of de zin voor of na de stilte extra aandacht krijgt. Stiltes geven rust. Als je iets belangrijks vertelt, moet de luisteraar de kans krijgen dit te verwerken. Eén seconde is al een flinke stilte. Stiltes zorgen ook voor spanning in de opbouw van je verhaal. Een stilte tijdens een presentatie gaat altijd samen met behoud van oogcontact met het publiek, anders wordt het een ongemakkelijke stilte waarbij de mensen denken dat je je tekst kwijt bent.

7.         Articuleer duidelijk
Laat alle klanken, lettergrepen en kleine woordjes goed horen. Articuleer voor in de mond en zorg voor een pittige uitspraak van de afzonderlijke klanken. Behoud tot aan het eind van de zin je duidelijke articulatie en je volume.

8.         Vermijd teveel klemtonen
Leg alleen op die woorden de klemtoon die de inhoud kleuren en betekenis geven.

9.         Vergeet je publiek niet
Kruip niet in je (lees)tekst maar richt je tekst naar het publiek. Lees je tekst, kijk je luisteraars aan, vertel het aan hen. Vooral waar de inhoud persoonlijk of belangrijk is.

Het is duidelijk dat deze negen adviezen niet los van elkaar te zien zijn. Het een kan niet zonder het ander en het een versterkt ook het ander. In mijn boek ‘Interactief presenteren’ is er een hoofdstuk gewijd aan expressief en ontspannen spreken.

rosita schrijft presentatie coachConclusie: Klink als goede muziek in de oren van je publiek. Ontspan, adem laag, articuleer, leg accenten, laat stiltes vallen en varieer in spreektempo en luidheid.

Volg mij

Rosita Setz

Presentatietrainer at Rosita Setz
Sinds 1996 geeft Rosita trainingen in presentatievaardigheden in zowel de profit- als non-profit sector. Als specialist adviseert zij jou, zowel inhoudelijk als met de manier waarop je presenteert. Haar ambitie is professionals op een hoog presentatieniveau te brengen.
Volg mij

Latest posts by Rosita Setz (see all)

One Response to “Presenteren is als muziek”

  1. Herkenbare, bruikbare tips Rosita! Het woord ‘anima’ is een van de weinige Latijnse woorden die me zijn bijgebleven van m’n middelbare school-tijd; dit betekent zowel adem als ziel. Rustig adem (blijven) halen en bezieling in je verhaal liggen dus in elkaars verlengde.

    Nog deze toevoeging aan bovenstaande tips: blijf iedere keer weer streven naar ‘net iets beter’. Regelmatig spreken helpt om de bovenstaande tips meer te ‘internaliseren’.

Geef een reactie

TOP