Lees


... en laat je inspireren

Presenteren, een boeiend vak!

door / donderdag, 29 augustus 2013 / Gepubliceerd inLees
leer presenteren inspiratie

Afgelopen zomer mocht ik weer een mooi bruidspaar in de echt verbinden. De speech was ontstaan uit informatie van het stel zelf, hun twee kinderen en vrienden. Het was nog een heel gepuzzel geweest om er samenhang in aan te brengen. Na veel plakken, knippen en schrappen en een thema, kwam er lijn in.

Presenteren als BABS 1Spel van spontane interactie
Zo’n persoonlijke speech kun je nooit helemaal uit je hoofd leren of ter plekke verzinnen, dus ik had het volledig uitgeschreven. Maar ik kende de volgorde, de verbanden en sommige delen kon ik zo vertellen. De voorbereiding was gedegen en de speech ging goed met wat spontane ‘afwijkingen’ door reacties van hun dochter en emoties in de zaal. Dat zijn momenten van interactie die je niet kunt laten liggen; dat is ook het spel. Heel duidelijk voelbaar was dat het publiek dit bruidspaar deze mooie dag gunde, maar vooral hun liefde voor elkaar stond voor iedereen vast.

Swingend presenteren
Bij binnenkomst, na het ja-woord en op het eind was er live-muziek: zang ondersteunt met gitaar. Prachtig. Halverwege het laatste nummer voelde ik de drang om te gaan swingen, wat ik ook deed. Voordat ik het besefte, stond iedereen klappend op de maat, te dansen. Het bruidspaar ging ook staan en draaide zich om naar hun familie, vrienden en collega’s. De zangeres zette nog wat volume bij en het werd een ware happening. Het leek alsof we met z’n allen het bruidspaar daarmee omarmden.

Gevoelige snaar
Ik ben niet echt muzikaal en als je me vooraf gevraagd zou hebben om de zaal tot gospelachtige taferelen te brengen, had ik naar mijn voorhoofd gewezen. Nu ontstond dit spontaan, blijkbaar omdat ik op mijn gevoel afging en heel duidelijk in het hier en nu aan het presenteren was geweest. Het voelde gewoon goed. De dag daarna belde de bruid dat ze het geweldig hadden gevonden en ze vele complimenten hadden mogen ontvangen over de plechtigheid. De meesten dachten dat ik een goede bekende van het bruidspaar was, want het was allemaal zo treffend. De gevoelige snaar was duidelijk geraakt.

rosita schrijft presentatie coachConclusie:
Wat is presenteren een boeiend en mooi vak!
Het houden van een trouwspeech is ook het goed presenteren van een mooi verhaal. En dat is mijn passie.

Volg mij

Rosita Setz

Presentatietrainer at Rosita Setz
Sinds 1996 geeft Rosita trainingen in presentatievaardigheden in zowel de profit- als non-profit sector. Als specialist adviseert zij jou, zowel inhoudelijk als met de manier waarop je presenteert. Haar ambitie is professionals op een hoog presentatieniveau te brengen.
Volg mij

Latest posts by Rosita Setz (see all)

Geef een reactie

TOP