Presentaties beoordelen

door / woensdag, 31 oktober 2012 / Gepubliceerd inLees
leer presenteren inspiratie

Of het nu gaat om middelbaar, hoger of universitair onderwijs, presentaties worden beoordeeld met een punt dat belangrijk is voor het eindcijfer. De diapresentatie (Power Point, Keynote of Prezi) vormt dan een aantoonbaar bewijsstuk dat de leerling/student zich in het onderwerp heeft verdiept. Het presenteren op zich, speelt vaak een (te) kleine rol.

Met diapresentatie
Daarmee wordt de basis gelegd dat presenteren altijd met een diapresentatie moet en dan ook nog een waar alles in staat wat je weet en wilt vertellen.
Enige feedback op het presenteren zelf wordt niet of te weinig gegeven. De leerling/student heeft niet het idee dat hij in dat vakgebied groeit. Hooguit dat hij door schade en schande wijzer wordt.

Buitenland
Dat is ook de kritiek van vele meestersprekers: Amerikanen, Engelsen, Fransen en Italianen kunnen allemaal prachtig praten. Zij hebben een cultuur en een traditie in het onderwijs waarin spreken een belangrijke rol speelt. Amerikanen leren vooral debatteren en pitchen, jezelf ‘verkopen’. Het toepassen van drama en de timing van stiltes laten vallen is bij hen aangeleerd. Ook in Engeland is presenteren een apart vak. Van jongs af aan leren kinderen discussiëren, presenteren, debatteren en oreren. Ze worden in retorica getraind, ze staan stil bij welke vragen er kunnen komen en bereiden de speech uitermate goed voor. Dat geeft al aan hoe belangrijk het spreken in het openbaar in de genoemde landen wordt gevonden. En dit alles zonder het gebruik van een presentatiemiddel.

Goed spreken als doel
Het goed spreken is een doel op zich en niet zoals in Nederland ‘onderdeel van’. In Nederland is mooi en goed spreken geen issue, ‘doe maar gewoon’ en wees jezelf.

rosita schrijft presentatie coachConclusie:
Maak werk van het presenteren zelf. Een presentatiemiddel is ondergeschikt aan de spreker.
Leestip:
Meestersprekers
Over de kunst van het spreken van Farah Nobbe en Natalie Holwerda

Volg mij

Rosita Setz

Presentatietrainer at Rosita Setz
Sinds 1996 geeft Rosita trainingen in presentatievaardigheden in zowel de profit- als non-profit sector. Als specialist adviseert zij jou, zowel inhoudelijk als met de manier waarop je presenteert. Haar ambitie is professionals op een hoog presentatieniveau te brengen.
Volg mij

Latest posts by Rosita Setz (see all)

Geef een reactie

TOP