Zicht op jou of het scherm?

door / maandag, 25 februari 2013 / Gepubliceerd inLees
leer presenteren inspiratie

PowerPoint, Keynote, Prezi en SlideRocket zijn presentatietools die je de mogelijkheid geven je presentatie te ondersteunen met beeld, tekst en geluid. Ondersteunen, want een visuele presentatie kan en mag niet de rol van de spreker overnemen. Hoe maak je dan een juiste mix tussen een visuele presentatie en de aandacht voor de presentator zelf?

Velen beginnen meteen in PowerPoint of Prezi met het schrijven van het verhaal. Dat is niet de volgorde. Allereerst bepaal je als spreker de letterlijke inhoud van je presentatie, maak je keuzes en geef je structuur aan je verhaal. Pas daarna vraag je je af hoe je de inhoud visueel vorm gaat geven om het onderwerp duidelijker en aantrekkelijker te maken. En niet andersom!

Laat je de kaas niet van het brood eten

Laat je de kaas niet van het brood eten

Beelden(d)
Rijtjes met opsommingen zijn gelukkig al bijna voor de meeste sprekers uit den boze. Steeds meer dia’s bestaan uit pakkende illustraties met steeds minder of geen tekst. Als je creatiever en beeldend wilt werken kost dit tijd, maar vaak wel met als resultaat dat het beeld ook daadwerkelijk iets toevoegt aan je presentatie. Een beeld met een kwinkslag kan een presentatie net die luchtigheid of ontspanning geven die het publiek nodig heeft om het verhaal te blijven volgen. Een goede dia is niet alleen beeldend, maar ook zichtbaar en rustig.

Zichtbaarheid
Om te voorkomen dat het licht uitgaat (zie eerder blog: Mag het licht uit?) moet er een duidelijk contrast zijn tussen de achtergrondkleur en de teksten en afbeeldingen. Teksten moeten zo groot zijn dat het voor iedereen in de zaal leesbaar is. Gebruik daarvoor schreefloze letters. Afbeeldingen moeten in één oogopslag de kern van de zaak duidelijk maken.

Rust
Less is more en dat wil niet zeggen saai, maar overzichtelijk en prikkelend genoeg voor het publiek. Behandel één onderwerp per dia en zorg voor consistentie in de beelden. Rust bereik je ook door steeds hetzelfde effect toe te passen bij de overgangen. Breng pas de dia in beeld als deze van toepassing is of als je deze gaat bespreken.
Door regelmatig het beeld op zwart te zetten, is het niet steeds de grote lichtbundel die de aandacht trekt. Het publiek krijgt de rust en de mogelijkheid om naar de spreker te kijken en te luisteren. Gebruik zeker de zwarttoets aan het begin en einde van je presentatie. Dan heb je namelijk bijna automatisch de aandacht van het publiek. Benut deze dan ook optimaal zonder beeld.

rosita schrijft presentatie coachConclusie:
Een diapresentatie is aansluitend, aanvullend en aangenaam, mits goed voorbereid.
Leestip:
Echte leiders gebruiken geen PowerPoint
Een krachtige visie op presenteren van Christopher Witt met Dale Fetherling

Volg mij

Rosita Setz

Presentatietrainer at Rosita Setz
Sinds 1996 geeft Rosita trainingen in presentatievaardigheden in zowel de profit- als non-profit sector. Als specialist adviseert zij jou, zowel inhoudelijk als met de manier waarop je presenteert. Haar ambitie is professionals op een hoog presentatieniveau te brengen.
Volg mij

Latest posts by Rosita Setz (see all)

Geef een reactie

TOP