Managers kunnen beter presenteren

door / dinsdag, 06 mei 2014 / Gepubliceerd inLees
leer presenteren inspiratie

Als manager ‘presenteer’ je de hele dag. Je presenteert jezelf in je communicatie door te laten horen en te laten zien wat jij belangrijk vindt. Als geen ander stuur jij anderen aan, motiveer en overtuig je.

managersTijdens de dagelijkse werkzaamheden bestaat het presenteren vaak alleen uit zenden. Wil je echt verandering of actie bereiken bij  je collega’s, zal je je moeten verdiepen in wat bij hen leeft. Waar liggen er weerstanden, hoe staan zij tegenover bepaalde oplossingen, wat zijn hun wensen en belangen? Je creëert meer draagvlak als je kiest voor dialoog.

Betrokkenheid
Wanneer je zicht hebt op wat de ander beweegt kun je dit in je communicatie laten horen door de ander persoonlijk aan te spreken en te verwoorden wat de gedachten, verwachtingen en eventuele weerstand van de ander is. Daarmee laat je niet alleen belangstelling zien voor het standpunt van de ander, maar vergroot je ook de betrokkenheid van je collega bij jouw zienswijze op het onderwerp. Door ruimte te geven om vragen te stellen en weerwoord te geven, ontstaat er een respectvol gesprek.
Dit spel speelt zich ook af tijdens presentaties voor teams of afdelingen.

Brug slaan
Bij het geven van een presentatie wil je altijd iets bereiken bij je collega’s. Dat zal geen punt zijn als ze het met je eens zijn, maar wat als er weerstanden zijn?  Wil jij daadwerkelijk een verandering bereiken, zoals denkwijzen beïnvloeden, gedrag veranderen of actie zien, moet je overtuigen. Dan is stilstaan bij hoe jouw eigen motivatie aansluit bij je collega’s  belangrijk. Alleen als je een inschatting maakt van de belangen die er bij anderen spelen en wat ze van je verwachten, kun je in jouw presentatie een brug slaan tussen je eigen standpunt en je publiek.

rosita schrijft presentatie coachConclusie: Iedere manager zal zijn doel willen bereiken en het is mooi als dat breed wordt gedragen. Managers kunnen beter presenteren als ze een brug slaan.

Volg mij

Rosita Setz

Presentatietrainer at Rosita Setz
Sinds 1996 geeft Rosita trainingen in presentatievaardigheden in zowel de profit- als non-profit sector. Als specialist adviseert zij jou, zowel inhoudelijk als met de manier waarop je presenteert. Haar ambitie is professionals op een hoog presentatieniveau te brengen.
Volg mij

Latest posts by Rosita Setz (see all)

Geef een reactie

TOP