Handen uit de zakken bij presenteren

door / maandag, 28 oktober 2013 / Gepubliceerd inLees
presenteren blog culemborg

De spreker stond voor het publiek met in zijn ene hand de tekst en de andere hand om de staande microfoon geklemd te presenteren. Hierdoor was het maken van gebaren onmogelijk. Het werd een statisch beeld.

Waar laat je de handen als je presenteert?
Als mensen zich ongemakkelijk voelen, houden ze het liefst iets vast. Hoe vaak zien we niet iemand met een pen spelen, friemelen aan een ring of het papier van de speech opgerold in de hand vasthouden? Of de spreker staat met de armen over elkaar of met de handen in ‘in gebed’. Of je ziet de handen helemaal niet, omdat de spreker die vasthoudt op de rug.
En dan nog zo’n fabeltje: verstop je handen in je zakken, want dan kom je nonchalant over. Een mooie oplossing als je niet weet wat je met je handen moet doen, maar zo werkt het niet. Dus haal die handen uit de zakken bij presenteren.

          

Handen als expressiemiddel
Blijkbaar wordt er uit onzekerheid steun gezocht en geeft het houvast als je je zelf of iets als een pen vastpakt. Handen zijn er echter om gebaren mee te maken en als je ze op de juiste manier gebruikt, zetten ze je woorden kracht bij. Als de gebaren congruent zijn met de woorden, komt je verhaal oprechter over en overtuig je meer. Het gekke is dat mensen wel vaak gebaren op een natuurlijke manier gebruiken als ze met iemand in gesprek zijn, maar zodra ze op het podium staan dat helemaal vergeten of niet durven. Ook dan ga je een gesprek aan, alleen bestaat je publiek uit meerdere personen.

Afwisselende gebaren
Het is niet de bedoeling dat je steeds dezelfde gebaren maakt.  En het hoeft niet altijd met twee handen tegelijk. Houd elk gebaar even aan, daarmee voorkom je dat het ene gebaar in het andere gebaar overgaat en het een brei van onafgemaakte gebaren wordt. Dat is niet alleen onrustig, maar op die manier wordt wat je zegt niet op juiste manier ondersteund. Zorg voor ontspanning in de handen. Open handpalmen hebben meer zeggingskracht dan halfgesloten handen of vuisten.Wissel je gebaren af met rustmomenten. Gewoon even je armen langs je lichaam.

rosita schrijft presentatie coachConclusie:
Maak gebruik van je handen om je verhaal te versterken. Laat zien wat je in huis hebt!

 

Volg mij

Rosita Setz

Presentatietrainer at Rosita Setz
Sinds 1996 geeft Rosita trainingen in presentatievaardigheden in zowel de profit- als non-profit sector. Als specialist adviseert zij jou, zowel inhoudelijk als met de manier waarop je presenteert. Haar ambitie is professionals op een hoog presentatieniveau te brengen.
Volg mij

Latest posts by Rosita Setz (see all)

Geef een reactie

TOP