Flip-over

door / vrijdag, 31 mei 2013 / Gepubliceerd inLees
leer presenteren inspiratie

Tijd voor een praktisch blog met tips voor het gebruik van de flip-over. Want, wat zie ik op locaties? Bij de flip-over liggen vaak whiteboard stiften. De rode kleur stift is er in overvloed en het zijn vooral stiften met een dunne punt. De vellen van de flip-over zijn zonder ruitjes. En ….het gebruik van een flip-over zou niet van deze tijd zijn.

flip-over-presentatieDynamiek
Als we met het laatste punt beginnen: we zien op seminars nog steeds sprekers die gebruik maken van de flip-over, maar vaker wordt dit presentatiemiddel in kleinere groepen gebruikt. Het gebruik van een flip-over geeft een extra dynamiek aan je presentatie, omdat je al schrijvend iets laat ontstaan. Je kunt werken met een flip-over als je iets met een tekening wilt verduidelijken, een formule wilt uitleggen, een schema wilt opbouwen of wilt brainstormen met je publiek.
Een flip-over is ook zeker bruikbaar naast een diapresentatie.

Overzicht
Sommige sprekers gebruiken de flip-over echt als kladblok. Het is echter wel belangrijk dat je overzicht voor je publiek biedt. Geef daarom elk flip-overvel een titel mee, zodat je luisteraars weten waar de informatie mee te maken heeft. Werk ook systematisch en consequent met kleur: gebruik bij alle titels dezelfde kleur, zo ook bij de subtitels en diverse onderdelen. Door het kleurgebruik is het voor je publiek ook meteen duidelijk op welk niveau je zit.
De kleuren zwart en donkerblauw hebben de voorkeur. Gebruik rood alleen voor het aanbrengen van accenten, door te omcirkelen, te onderstrepen of pijlen te trekken.
Ben je klaar met een onderwerp, sla dan het flip-overvel om. Anders blijft de informatie de aandacht trekken terwijl jij al lang weer over iets anders spreekt.

Schrijven
Kies papier met ruitjes, dat maakt het gemakkelijker om recht te schrijven en de letters even groot te houden. Dat geeft een overzichtelijk en duidelijk beeld. Schrijf leesbaar en bij voorkeur met stiften met een brede punt. Kies voor een permanent marker, watervast, die voldoende inkt afgeeft waardoor de tekst goed zichtbaar is. Dat is namelijk niet het geval met whiteboard stiften, als je hiermee op papier schrijft.
Het advies is: als je weet dat je met een flip-over gaat werken, neem dan je eigen stiften mee. En ben je klaar met schrijven, leg dan de stift meteen weg. Voordat je het weet, sta je ermee te spelen en dat leidt alleen maar af.

FlipoverSteunpilaar
Als je schrijft, ben je stil. Je staat immers met je rug naar je publiek toe. Dus je maakt een keuze: je zegt eerst wat je gaat opschrijven en dan schrijf je het op, of je schrijft eerst zonder te spreken en legt dan uit wat je hebt opgeschreven. Ook voor jou als spreker kan de flip-over een grote aantrekkingskracht hebben. Wees er daarom alert op dat je spreekt naar je publiek en niet met de voorzijde van je lichaam gericht naar de flip-over.
Gebruik de flip-over niet om er steun bij te zoeken of quasi nonchalant tegenaan te leunen. Dit beperkt je bewegingsvrijheid, die je juist nodig hebt om je verhaal kracht bij te zetten en levendig te houden. En heb je de flip-over niet meer nodig, zet hem weg.

Tip: Twee flip-overs
Ik gebruik graag twee flip-overs, zodat ik zelf in het midden voor de groep kan staan en me daar vrij kan bewegen als ik mijn verhaal doe. Beide flip-overs staan zo opgesteld dat de tekst, schema of  tekening voor iedereen zichtbaar is. En als ik dan in actie kom met de flip-over, dan sta ik de ene keer links voor de groep en het andere moment rechts. Vaak geef ik op de ene flip-over de hoofdlijnen weer en wordt de andere flip-over voor voorbeelden, ‘zijpaden’ of extra uitleg gebruikt. Ook maakt deze opstelling het eenvoudiger om de diaprojectie in het midden te tonen zonder de flip-over(s) te hoeven verschuiven.

rosita schrijft presentatie coachConclusie:
Kies voor werken met een flip-over als het functioneel is in je presentatie en gebruik dan dit presentatiemiddel professioneel.

Volg mij

Rosita Setz

Presentatietrainer at Rosita Setz
Sinds 1996 geeft Rosita trainingen in presentatievaardigheden in zowel de profit- als non-profit sector. Als specialist adviseert zij jou, zowel inhoudelijk als met de manier waarop je presenteert. Haar ambitie is professionals op een hoog presentatieniveau te brengen.
Volg mij

Latest posts by Rosita Setz (see all)

Geef een reactie

TOP