De anti-tril-in-de-stem-pil is besteld

door / donderdag, 31 januari 2013 / Gepubliceerd inLees
leer presenteren inspiratie

Een deelnemer aan mijn training vertelde in zijn eerste presentatie: “Wat mij de das om doet, zijn de zenuwen. Ook de angst voor de gevolgen van de zenuwen remt me. De anti-tril-in-de-stem-pil is besteld, maar ik hoop op een wat meer structurele oplossing.

zenuwachtig  presenterenIn zijn eerste presentatie in de training zag ik aan de onrust in zijn houding, het weinig echte oogcontact en de te hoge stem dat hij zenuwachtig was. De elementen die ik als experts zag, was voor het merendeel van de luisteraars niet benoembaar. Wel ervoer de groep dat de spreker zelf blijkbaar weinig plezier beleefde aan het vertellen van zijn verhaal.

Het bijzondere was: Wat had hij een goed verhaal, wat kon hij mooi formuleren en wat was het een mooie verschijning om naar te kijken! Hij had dus alles in huis om een goede presentatie neer te zetten.

Praktische adviezen
In mijn boek beschrijf ik hoe je jezelf kunt helpen om minder zenuwachtig te zijn: bereid je goed voor, sta achter je verhaal, pas het aan op de doelgroep, wijzig niet kort van tevoren, oefen en kijk of het verhaal loopt. Allemaal praktische adviezen, maar blijkbaar heeft een onzekere spreker meer nodig om met meer zelfvertrouwen voor de groep te staan.

Constructieve gedachten
Spanning, veroorzaakt door negatieve gedachten belemmert je in het ontspannen spreken. Belangrijk is dat je deze spanning waarneemt, zowel voor als tijdens het spreken. Accepteer dat je gespannen bent en plak er vooral geen negatief oordeel op. Dat helpt je zeker niet bij het geven van een optimale en boeiende presentatie. Daag je zelf uit om die negatieve gedachten om te zetten in constructieve gedachten. Zet bijvoorbeeld de gedachte ‘ik moet het perfect doen’ om in ‘ik wil het goed doen en als het anders loopt, dan ben ik in staat daarop in te springen’.

Ontspan
Voel je spanning in je lijf, neem dan even de tijd je te ontspannen, een moment om jezelf te hervinden. Ontspan die gebieden waar je spanning ervaart. Dit zijn fracties van tijd in je presentatie en daar merkt het publiek niets van. Voor jou zijn die momenten niettemin heel belangrijk om jezelf niet te verliezen in het afraffelen van je verhaal en in het moment te blijven.

rosita schrijft presentatie coachConclusie:
Rust en ontspanning geven je  je de mogelijkheid positief te denken, de rode draad van het verhaal vast te houden en te genieten van de interactie met je publiek.

Volg mij

Rosita Setz

Presentatietrainer at Rosita Setz
Sinds 1996 geeft Rosita trainingen in presentatievaardigheden in zowel de profit- als non-profit sector. Als specialist adviseert zij jou, zowel inhoudelijk als met de manier waarop je presenteert. Haar ambitie is professionals op een hoog presentatieniveau te brengen.
Volg mij

Latest posts by Rosita Setz (see all)

Geef een reactie

TOP